Otomatik External Defibrilatör

Otomatik External Defibrilatör


Tüm İlk Yardımcıların Dikkatine;

– 27.08.2020 tarih ve 31226 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan İlk Yardım Yönetmeliğindeki değişiklik ile birlikte  Temel İlk Yardım Eğitimlerinde OED ( Otomatik Eksternal Defibrilatör) Kullanımı zorunlu hale getirildi

– İlk Yardım Sertifikasına sahip her kişinin 27.08.2021 tarihine kadar 2 saat sürecek olan OED ( Otomatik Eksternal Defibrilatör) Eğitimi alması zorunluluğu getirildi.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/08/20200827-17.htm

SED İlk Yardım Eğitim Merkezi Olarak , İlk Yardımcı Belgelerinizin geçerliliğinin devam ettirilebilmesi için OED Eğitimlerinde Sizlere Hizmet Sunmaktayız.

OED Nedir ?

OED, bir defibrilatör türüdür ve defibrilatörler kalbe şok uygulaması yapmaya yarayan cihazlardır. OED , ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler (elektrotlar) vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif , kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır. Bu Cihazlar OED kullanımını kapsayan ilk yardım eğitimi almış herkes tarafından kullanılabilir.

OED Nasıl Etki Eder ?

Ani kalp durması ; kalpte aniden ortaya çıkan işlev bozukluğunda ve kalp beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığında ortaya çıkar. Birkaç dakika içinde tedavi edilmediği takdirde hızla ölüme yol açar. Ani kalp durması çoğunlukla kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozukluktan kaynaklanır. Kalbin hızlı bir şekilde bu durumdan kurtarılması için kalbe şok uygulanması gerekir. Ani kalp durmasından sonraki 3-5 dakika içinde uygulanabilen şok , sağ kalmaya %50-70 oranında olumlu katkı sağlar. Gecikilen her bir dakika için ise hasta/yaralının hayatta kalma şansı %10-12 oranında düşer. OED yardımı ile uygulanan şok kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozuklukların ortadan kaldırılması ve normal ritmin devam etmesini sağlamak sureti ile etki eder.

OED Neden Önemlidir ?

·         Hastane öncesindeki tüm ilk yardımcılar tarafından kullanılabilir olması,

·         Taşınabilir olması

·        Daha fazla insanın hayatta kalmasını sağlayacağından dolayı önemlidir.